ویپ چیست

فناوری ویپ VoIP یا انتقال صدا بر بستر شبکه IP مجموعه ای از پروتکل های انتقال داده روی شبکه های مبتنی بر پروتکل اینترنت IP است که برای انتقال صدا و تصویر توسعه داده شده است. این فناوری امکان استفاده از شبکه داده را برای انجام مکالمات تلفنی صوتی و تصویری فراهم می کند.
فناوری ویپ به جای استفاده از روشهای آنالوگ انتقال صدا از فناوری دیجیتال استفاده می کند. در واقع، با استفاده از این فناوری، صدا توسط بسته های IP و از طریق شبکه های کامپیوتری مانند اینترنت ارسال می گردد.
VoIP یک مجموعه از سختافزار و نرمافزار است که ما را قادر می سازد تا از شبکه داده به عنوان ابزار انتقال صدا برای تماس های تلفنی استفاده کنیم. این روش به علت حذف مراکز تلفن راه دور از دایره تماس، از نظر هزینه بسیار به صرفه است. امروزه مکالمات صوتی و تصویری بسیاری از طریق شبکه های داده نظیر اینترنت انجام می گیرد.
شبکه ویپ

در یک شبکه ویپ به طور معمول ما با شبکه داده (معمولا LAN، WLAN یا WAN). خطوط مخابرات آنالوگ (مانند خطوط معمولی مخابرات PSTN) یا دیجیتال (مانند خطوط E1 و T1). تلفن های معمولی، تلفن های شبکه (سخت افزاری و نرم افزاری). ارتباط با اینترنت و سرور نیاز خواهیم داشت.
طرح کلی یک شبکه ویپ را در تصویر زیر مشاهده می کنید. که در آن سرور با استفاده از شبکه به کلاینت ها متصل می شود. در این شبکه IP PBX همان سرور است که معمولا یک کامپیوتر با نرم افزار کنترل کننده است. تلفن های قدیمی با استفاده از دستگاه های ATA، تلفن های سخت افزاری ویپ مستقیماً و تلفن های نرم افزاری از طریق سیستمی که روی آن نصب شده اند به سرور متصل می شوند. برای ارتباط با خطوط تلفن شهری از VoIP Gateway استفاده می شود و برای ارتباط با دیگر تلفن ها یا سرورها در اینترنت از خطوط اینترنت با سرعت بالا استفاده می شود.
امکانات ویپ
شبکه های ویپ امکانات زیادی را برای کاربران خود فراهم می کنند. برخی از امکاناتی که ویپ در اختیار می گدارد شامل:
- پاسخگویی خودکار: با استفاده از این ویژگی می توان منوهای صوتی ایجاد کرد و تماس گیرنده را به صورت خودکار به مقصد مورد نظر هدایت کرد
- هدایت تماس: با این ویژگی می توان تماس های ورودی را به شماره داخلی یا بیرون سازمان هدایت کرد
- ضبط تماس:ویپ این امکان را برای شما فراهم می کند که هر تماس داخلی یا خارجی ضبط و نگهداری شودن
- صندوق صوتی: یکی از ویژگی های کاربردی ویپ است که باعث می شود در صورت جواب ندادن مخاطب تماس گیرنده بتواند پیام صوتی برای مخاطب بگذارد
- مانیتورینگ تماس: با این ویژگی می توان کلیه تماس های ورودی و خروجی را ثبت کرد
- تماس تصویری: یکی از امکانات فوق العاده ویپ امکان برقراری تماس تصویری است
- کنفرانس: با این ویژگی می توان کنفرانس های صوتی یا تصویری بین چندین شماره به راحتی برقرار کرد
آینده ویپ
دامنه استفاده از فناوری VoIP امروزه از شبکه های عمومی مانند اینترنت گرفته تا شبکه های خصوصی مانند شبکه های داخلی سازمان ها را در بر می گیرد. به عنوان نمونه یکی از معروفترین شرکت های ارائه دهنده خدمات ویپ در اینترنت اسکایپ Skype می باشد. داخل سازمان ها نیز شرکت ها می توانند از خدمات ویپ با خرید تجهیزات مربوطه استفاده نمایند.
شبکه های ویپ به دلیل امکانات متنوع و مختلفی که نسبت به شبکه های مخابرات سنتی به کاربران خود ارایه می دهند، با استقبال خوبی مواجه شده اند و به رقیبی جدی برای شبکه های سنتی مخابرات تبدیل شده اند. بطوریکه می توان آنها را جایگزین شبکه های سنتی مخابرات در آینده ای نه چندان دور دانست.